1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Veel gestelde vragen

Welke normen zijn er eigenlijk voor bewegen?
We kennen drie normen voor bewegen: De Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB), de Fitnorm en de Combinorm. Voor 65-plussers is daarnaast de Krachtnorm ontwikkeld. De NNGB heeft als doel de gezondheid te verbeteren. Het doel van de Fitnorm is de conditie te verbeteren.

Welke norm is er voor mensen van 55+?
NNGB: een half uur ten minste matig intensieve lichamelijke activiteit op ten minste vijf dagen in de week. Matig intensief betekent voor 55-plussers bijvoorbeeld wandelen in een tempo van 4 km per uur of fietsen met een snelheid van 10 km per uur.
Fitnorm: 3 keer per week minstens 20 minuten zwaar intensief bewegen. Bij zwaar intensieve lichamelijke activiteit gaat u zweten en raakt u buiten adem. Combinorm: Combinatie van de NNGB en de Fitnorm. Wie één van beide normen haalt, voldoet aan de combinorm en beweegt genoeg voor een goede gezondheid.

En welke normen zijn er voor 65+?
NNGB: Ten minste een half uur matig intensief lichamelijk actief op minimaal vijf en bij voorkeur alle dagen van de week (in zomer en winter). Matig intensief betekent voor ouderen bijvoorbeeld wandelen in een tempo van 4 km per uur of fietsen met een snelheid van 10 km per uur.
Fitnorm: Ouderen voldoen aan de fitnorm als zij ten minste drie keer per week gedurende minimaal 20 minuten zwaar intensief lichamelijk actief zijn (in zomer en winter). Combinorm: Combinatie van de NNGB en de Fitnorm. Wie één van beide normen haalt, voldoet aan de combinorm en beweegt genoeg voor een goede gezondheid.
Krachtnorm: minimaal twee keer per week krachtoefeningen.

Wat zijn risico’s bij onvoldoende bewegen?
Onvoldoende bewegen verhoogt direct de risico’s op coronaire hartziekten, diabetes mellitus, beroerte, osteoporose, dikke darmkanker, borstkanker, depressie en valincidenten bij ouderen.

Wat is de gezondheidswinst voor mensen met een (verhoogd) risico op diabetes als ze meer gaan bewegen?
Mensen met diabetes type 2 zullen door bewegen mogelijk minder medicijnen nodig hebben en het spuiten van insuline eventueel kunnen uitstellen. Verder heeft bewegen een positief effect op cardiovasculaire risicofactoren zoals bloeddruk, bloedglucosewaarde en gewicht. Dit heeft een gunstig effect op het ontstaan en verloop van complicaties.
Bovendien heeft overgewicht een negatieve invloed op de werking van insuline. En regelmatig bewegen is een uitstekende manier om gewicht onder controle te krijgen en te houden.

Heeft het voor 50-plussers die nooit gesport hebben nog zin om te gaan bewegen?
Ook bij ouderen leveren gedragsveranderingen nog gezondheidswinst op. Stoppen met roken, gezonder eten en meer bewegen hebben een positief effect op de gezondheid van ouderen. Zelfs als ouderen deze gedragsveranderingen pas na hun 65e ondergaan blijkt dit nog effectief te zijn.

Kan ik ook aan seniorensport deelnemen als ik iets mankeer?
Voor de seniorensport hoeft men beslist geen topconditie te hebben. Het uitgangspunt is dat iedereen mee kan doen, zeker ook mensen met een chronische aandoening.
Hartklachten, diabetes, reuma, problemen met de luchtwegen, etc.; bij de activiteiten die aangeboden worden is het geen enkel beletsel. De programma's worden nauwkeurig op de mogelijkheden afgestemd. Als men moeilijk kan staan of lopen, is Stoelgymnastiek misschien een goede optie.

Is het verstandig om eerst een arts te raadplegen?
Als u goed gezond bent, is het niet persé noodzakelijk (maar het kan natuurlijk geen kwaad). Als u echter gezondheidsproblemen hebt zoals hart- of vaatklachten, diabetes, reuma, problemen met de luchtwegen (astma, bronchitis, longemfyseem of andere longproblemen), hoge of lage bloeddruk, epilepsie/vallende ziekte, dan is het zeer zeker aan te raden om eerst uw arts te raadplegen. Overigens houden we bij de oefeningen altijd rekening met uw eventuele beperking. Als er sprake is van problemen met het hart, diabetes of epilepsie, stellen we het ook op prijs dat u ons dat (uiteraard vertrouwelijk) vertelt. Zodat we u in een noodsituatie adequaat kunnen helpen.

Ik kan niet lang staan, is Stoelgymnastiek dan iets voor mij?
Ja, dat kan prima. Regelmatig hebben we mensen die niet zo goed (of zo lang) meer kunnen staan. Die kunnen prima aan Stoelgymnastiek doen. Omdat we bij al onze oefeningen steeds van de mogelijkheden van ieder individueel uitgaan, is het geen enkel probleem om een oefening aan te passen. En natuurlijk zorgen we er voor dat iedereen in de groep als volwaardig behandeld wordt.

Wordt er bij Sportief Wandelen fanatiek gewandeld?
We zijn zeker geen fanatieke wandelclub. We doen namelijk meer dan wandelen, we noemen het soms wandeltraining. Het gaat er niet om van A naar B te lopen, maar om wat je onderweg doet. We doen veel aan bewegingsoefeningen, inspanningsoefeningen, techniektraining, kortom alles wat mensen fit en in conditie houdt.
Daarnaast wordt in de oefeningen op een speelse manier regelmatig een soort hersengymnastiek ingebouwd, zodat ook het brein gestimuleerd wordt. Een wandeltraining bestaat meestal uit bewegingsoefeningen, loopoefeningen, lekker doorwandelen met tempowisselingen en uitlopen.

Bij de Nordic Walking poles (stokken) zit vaak een instructievideo, waarom is een beginnerscursus dan toch nodig?
Eigenlijk is het heel eenvoudig. Hebt u wel eens een video gezien die u corrigeert, die opmerkingen maakt en die in de gaten houdt hoe u nu echt beweegt? Daarnaast is elk mens anders. Als ervaren instructeur kan Maria van Eijk alle vorderingen én alle foutjes perfect signaleren. En daarnaast kan ze op individueel niveau aanwijzingen geven. Zodat u de basisbeginselen prima aangeleerd krijgt. En vergeet niet, als u uzelf (bijvoorbeeld aan de hand van de video) iets verkeerd aanleert, is het later vaak lastig weer af te leren.

Als ik inschrijf voor een van de activiteiten, hoe lang zit ik er dan aan vast?
Dat hangt van de activiteit af.
Voor Sportief Wandelen, Seniorengymnastiek en Stoelgymnastiek bedragen de kosten € 180,- per jaar. Dit bedrag wordt in 12 termijnen van € 15,- via automatische incasso geïnd, zodat meedoen voor praktisch iedereen financieel mogelijk is. Voor alle duidelijkheid, de maandelijkse incasso staat dus los van het aantal lessen wat je in die maand krijgt.
Na inschrijving ben je doorlopend lid, uitschrijven kan alleen als je definitief stopt, de opzegtermijn is dan 1 maand. Je kunt je dus niet tijdelijk uitschrijven bij een (langere) vakantie of een andere tijdelijke afwezigheid.


Is er een mogelijkheid om een keer te komen kijken of het me bevalt?
Ja, natuurlijk. Bij Sportief Wandelen, Seniorengymnastiek en bij Stoelgymnastiek kunt een of twee keer zonder te betalen meedoen om te kijken of het aan uw verwachtingen voldoet.
Bij Nordic Walking zou u een keer met een tocht mee kunnen gaan (eventueel zonder stokken), neem voor alle zekerheid van tevoren contact op, dan kijken we of het mogelijk is.

Is het de bedoeling dat je bij een verjaardag op vlaai trakteert?
Nee dus! Bij een verjaardag feliciteren we elkaar (en soms wordt er zelfs spontaan ‘Lang zal ze leven’ gezongen), maar er wordt nooit getrakteerd. Ten eerste vinden we het zeer onwenselijk om elkaar op die manier op kosten te jagen en ten tweede, als je bijna elke week vlaai krijgt, komen de kilo’s er wel heel gemakkelijk aan.

Is er na het sporten gelegenheid om nog even na te praten en bijvoorbeeld koffie te drinken?
Gezelligheid en sociale contacten zijn heel belangrijk, zeker ook als je ouder wordt. Dus is het een goede gewoonte om na het sporten even na te praten en iets te drinken. Gelukkig hebben we in Liessel (de sporthal) een prima plek.
Bij Nordic Walking wordt er alleen koffie gedronken als de groep dat wil. Wel is het de gewoonte dat de laatste tocht van het seizoen een langere tocht is, uiteraard zorgen dan wel dat er horeca op de route is.

4-0-vragen-01
4-0-vragen-02
4-0-vragen-03
4-0-vragen-04