1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Zestigplussers die alsnog gaan bewegen, hebben daar profijt van.Het excuus dat het geen zin heeft om op latere leeftijd nog te beginnen met sporten, gaat niet meer op. In een artikel in het gezaghebbende medisch tijdschrift British Journal of Sport Medicine vegen artsen de vloer aan met dit argument. Het is nooit te laat om in beweging te komen. Zelfs zestigplussers die hun vrije tijd altijd op de bank hebben doorgebracht, doen er goed aan te gaan wandelen of sporten. Ze plukken er hun verdere leven de gezonde vruchten van.
Wie na zijn zestigste alsnog in actie komt vergroot zijn kans op een gezonde oude dag met een factor vier.

De artsen maakten voor hun studie gebruik van een groot onderzoek onder ruim tienduizend Britten die geboren zijn vóór maart 1952. Uit deze groep werden3400 gezonde personen geselecteerd die bij de start van het onderzoek (2002) ongeveer 64 jaar oud waren. Deze groep werd acht jaar lang gevolgd waarbij gekeken werd naar de mate van bewegen en naar ziektes, maar daarnaast ook naar cognitieve vaardigheden (dus hoe goed wekte hun brein nog) en naar sociaal welbevinden.
De groep kon gedeelten verdeeld worden:
Groep 1, de grootste (ongeveer 70%) waren én bleven actief;
Groep 2, ongeveer 10% kwam eindelijk van de bank af en ging bewegen;
Groep 3, ongeveer 20% deed niet aan beweging.

Na het einde van het onderzoek, dus na acht jaar volgen, hadden veel deelnemers kwaaltjes: minder goed ter been, depressies, hartkwalen, geheugenproblemen. Een op de vijf was helemaal gezond ouder geworden. Er was echter wel een opmerkelijk verschil tussen de groepen:
De mensen van groep 1 hadden een zeven keer zo grote kans bij de gezonden te horen;
De mensen van groep 2 hadden ook nog altijd een vier keer zo grote kans om bij de gezonden te horen;
En de mensen van groep 3 waren bijna zonder uitzondering ongezonder geworden.

Lang is gedacht dat minder bewegen (op oudere leeftijd) het gevolg is van kwalen, maar nu is duidelijk aangetoond dat bewegen de kans op kwalen belangrijk vermindert.

Kom dus in beweging, het is nooit te laat!


Bron: Trouw 25-11-2013

Nooit_te_oud_01
Nooit_te_oud_02
Nooit_te_oud_03
Nooit_te_oud_04
Nooit_te_oud_05