1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Sportief Wandelen voor senioren

Blijven bewegen is zeker voor senioren heel belangrijk. Sportief Wandelen is meer dan gewoon wandelen. Het is een sport met een verantwoorde trainingsopbouw die wordt beoefend onder deskundige begeleiding van Maria van Eijk.

Maria: “We doen meer dan wandelen, ik noem het zelf wandeltraining. Het gaat er niet om van A naar B te lopen, maar om wat je onderweg doet. We doen veel verschillende oefeningen zoals bijvoorbeeld:

  • bewegingsoefeningen
  • inspanningsoefeningen
  • lenigheidoefeningen
  • krachttraining
  • techniektraining
  • balans en coördinatie
  • bewegelijkheid
  • ontspanning
  • oriëntatie,

 kortom alles om onze mensen fit en in conditie te houden.


Daarnaast wordt in de oefeningen op een speelse manier regelmatig een soort hersengymnastiek ingebouwd, zodat ook het brein gestimuleerd wordt. Op die manier wordt aan de conditie van het lijf én van het brein gewerkt. En natuurlijk is het wandelen in een groep vooral ook heel gezellig en zorgt voor de sociale contacten.

Als je zin hebt om mee te komen doen, ben je van harte welkom. Alle groepen zijn leuk. En natuurlijk kun je eerst een of twee keer komen proeflopen, kun je kijken of het je bevalt. Dat is nooit een probleem!

Een mens bevestigen in zijn mogelijkheden, daar gaat het om.


Voor Sportief Wandelen voor senioren hoeft u beslist geen topconditie te hebben. Iedereen kan meedoen, ook mensen met een chronische aandoening. Hartklachten, diabetes, reuma, problemen met de luchtwegen, overgewicht, etc., bij Sportief Wandelen voor senioren is het geen enkel beletsel. Het programma wordt nauwkeurig op uw mogelijkheden afgestemd.

Maria: “Je kunt je voorstellen dat bij een aantal van deze mensen niet alles meer optimaal functioneert. Maar dat is bij Sportief Wandelen voor senioren op geen enkele manier een probleem. Mijn uitgangspunt is altijd geweest dat ik vooral kijk wat mensen nog wel kunnen. Ik wil ze als het ware bevestigen in hun mogelijkheden. Vanuit die mogelijkheden, die dus voor ieder verschillend kunnen zijn, bouw ik mijn programma op. Als iemand een bepaalde oefening tien keer kan doen en een ander kan het maar twee keer, dan heeft die laatste misschien wel een veel grotere prestatie geleverd. Omdat die echt tot de grenzen van zijn of haar kunnen is gegaan.

Sportief Wandelen voor senioren duurt ongeveer 1½ uur en bestaat meestal uit bewegingsoefeningen, loopoefeningen, lekker doorwandelen met tempowisselingen en uitlopen. Door de uitgekiende opbouw is het effect groot. Natuurlijk is er onderweg ruimte voor een praatje en wordt er heel wat afgelachen. Na afloop is er alle tijd om gezellig een kopje koffie en thee te drinken.

De vergissing die veel mensen maken, is dat ze denken dat we alleen een wandelgroep zijn. Natuurlijk wordt er wel gewandeld, maar we doen zoveel meer. Zoals Maria, onze wandelleidster, het altijd zegt: Het gaat niet om het van A naar B wandelen, maar om wat er onderweg gebeurt. En geloof maar, er gebeurt heel wat.

Als u vast een indruk wilt krijgen van Sportief Wandelen, bekijk dan een van de video’s op YouTube:

deel 1 van het Sportief Wandelen
deel 2 van het Sportief Wandelen
Het Sportief Wandelen in Liessel, Dobbelen op het veld
Het Sportief Wandelen in Liessel, Afvallen in het bos
Sportief Wandelen, Pittig de heuvel op
Sportief Wandelen, Cooling down


Een folder over het Sportief Wandelen kunt u inzien, printen of downloaden op de pagina Downloads.

Deelname aan Sportief Wandelen is voor eigen verantwoording. Het is aan te raden om, voordat u met Sportief Wandelen begint, te overleggen met uw huisarts, zeker als u een medische beperking hebt. Wij hebben een handige vragenlijst om te kijken of het in uw geval verstandig is eerst uw arts te raadplegen.

Waar en wanneer

Sportief Wandelen voor senioren vindt zowel op dinsdagochtend als op dinsdagmiddag plaats.

Dinsdagochtend en -middag Liessel (sportvelden bij de Smeltkroes en de Liesselse bossen)
Start: Mgr Berkvensstraat 82, Liessel (Sporthal de Smeltkroes, voetbalclub Liessel)
Groep 1: 10.30 – 12.00 uur
Groep 2: 13.00 – 14.30 uur

In principe wordt elke week gewandeld, met uitzondering van de feestdagen en in de vakanties. Een schema met de data vindt u op de pagina Agenda Sportief Wandelen. Daarnaast ontvangen alle deelnemers eind december een schema met alle data van het komende jaar.

Wat zijn de kosten?

De kosten voor Sportief Wandelen voor senioren bedragen € 180,- per jaar. Dit bedrag wordt in 12 termijnen van € 15,- via automatische incasso geïnd, zodat meedoen voor praktisch iedereen financieel mogelijk is.
Voor alle duidelijkheid, de maandelijkse incasso staat dus los van het aantal lessen wat je in die maand krijgt. Na inschrijving ben je doorlopend lid, uitschrijven kan alleen als je definitief stopt, de opzegtermijn is dan 1 maand. Je kunt je dus niet tijdelijk uitschrijven bij een (langere) vakantie of een andere tijdelijke afwezigheid.

Aanmelden

Aanmelden kan heel eenvoudig via het contactformulier, maar ook met een telefoontje (06 27 29 85 19 of 0493 34 12 49) of een Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. naar Maria van Eijk.

1-1-sportief-wandelen-01
1-1-sportief-wandelen-02
1-1-sportief-wandelen-03
1-1-sportief-wandelen-04
1-1-sportief-wandelen-05