1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Stoelgymnastiek

Blijven bewegen is voor iedereen heel belangrijk, ongeacht eventuele (ook tijdelijke) beperkingen. Het gaat om het creatief gebruik maken van de individuele mogelijkheden die er nog wel zijn. Met Stoelgymnastiek (soms ook wel zitgymnastiek genoemd) is het daarom voor iedereen mogelijk om te bewegen. Ook als men (ook tijdelijk) wat minder beweeglijk is en –bijvoorbeeld- moeite heeft met lang staan of lopen. Stoelgymnastiek zorgt er voor dat u lichamelijk vitaal blijft en soepel blijft bewegen. Met afwisselende gymnastiekoefeningen op en/of rond een stoel zorgen we dat uw hele lijf aan de beurt komt. Al na korte tijd zult u zich fitter en soepeler voelen. Stoelgymnastiek wordt gegeven door de gediplomeerde docent Maria van Eijk.

Maria: “Ik vind het heerlijk om met mensen bezig te zijn en steeds te zien hoe mensen onvermoede mogelijkheden in zichzelf naar boven halen. Als ik zie dat iemand met een beperking zijn of haar mogelijkheden ontdekt, na een tijdje een veel betere conditie heeft en dan ook nog eens een keer positiever in het leven staat, dan kan mijn dag niet meer kapot.

Je leert hier gebruik te maken van je nog wel kunt en bouwt ongemerkt een hele mooie conditie op. Het is eigenlijk een soort training, maar zonder dat je in de gaten hebt dat je traint.

Stoelgymnastiek wordt tegelijk gegeven met de Seniorengymnastiek. Daardoor kunnen de deelnemers van week tot week beslissen of ze (afhankelijk van hun welbevinden op dat moment) meedoen met de Stoelgymnastiek of de Seniorensport. Maar uiteraard kunnen ze er ook voor kiezen om altijd met de Stoelgymnastiek mee te doen. De mogelijkheden van de deelnemer staat altijd centraal!

Stoelgymnastiek (of zitgymnastiek) is uitermate geschikt voor mensen met een (tijdelijke) lichamelijke beperking. Dankzij een ervaring van ondertussen meer dan 40 jaar (en zeker ook dankzij regelmatige bijscholing) weet Maria van Eijk als geen ander precies welke oefeningen voor deze groep geschikt zijn. Daarbij wordt uiteraard heel goed gekeken wat ieder individueel kan. Uitgangspunt is altijd dat er gekeken wordt naar wat iemand wel kan. En van daaruit wordt er verder gewerkt.

Seniorengymnastiek duurt 1 uur en bestaat uit een gevarieerd programma met o.a.:

  • opwarming om alle spieren en gewrichten los te maken 
  • gymnastiekoefeningen, lenigheidoefeningen en krachttraining
  • ontspanning, want we maken natuurlijk ook plezier!

Alles gebeurt zittend op de stoel of met de stoel als steun, afhankelijk van uw mogelijkheden. Deelnemers hebben geen specifieke conditie nodig, iedereen werkt mee naar eigen kunnen.
Binnen de lessen wordt gebruik gemaakt van sport- en spelmateriaal.
We sluiten de les natuurlijk af met een kopje koffie of thee.

Maria: “Ik probeer echt om iedere week andere oefeningen te geven, zodat het voor de mensen verrassend blijft. Natuurlijk zorg ik dat alle spiergroepen aan de beurt komen, maar ik vind het wel een uitdaging om het steeds anders te doen. En als je een beetje je best doet, is het verbazingwekkend hoeveel variatie je kunt bedenken, ook rondom zo iets simpels als een stoel!.

Bijkomend voordeel is natuurlijk dat men dankzij de gymnastiek langer zelfstandig kan blijven functioneren. Door de nadruk bij Stoelgymnastiek op het benutten van de mogelijkheden van ieder individueel neemt het vertrouwen in het eigen lijf (en daardoor het zelfvertrouwen) toe. En het sporten in een groep zorgt er daarnaast ook voor dat men sociale contacten houdt (of krijgt), wat voor iedereen natuurlijk belangrijk is.

Een folder over de Stoelgymnastiek kunt u inzien, printen of downloaden op de pagina Downloads.

Deelname aan Stoelgymnastiek is voor eigen verantwoording. Het is aan te raden om, voordat u met Stoelgymnastiek begint, te overleggen met uw huisarts, zeker als u een medische beperking hebt. Wij hebben een handige vragenlijst om te kijken of het in uw geval verstandig is eerst uw arts te raadplegen.

Het is echt een goed idee om Stoelgymnastiek en Seniorengymnastiek tegelijk te geven. Enerzijds voelen mensen die met de stoelgym meedoen zich niet apart gezet. En anderzijds kun je, als je dat wilt, gemakkelijk voor een van de groepen kiezen, afhankelijk van hoe je je op dat moment voelt. En als je op leeftijd bent, gaat het soms wel eens een week minder. Ideaal!”

Waar en wanneer

Woensdagochtend Liessel
Locatie: Mgr Berkvensstraat 82, Liessel (Sporthal de Smeltkroes)

 10.00 - 11.00 uur (en daarna koffie)


In principe wordt elke week gegymd, met uitzondering van de feestdagen en in de vakanties. Een schema met de data vindt u op de pagina Agenda Stoelgymnastiek. Alle deelnemers ontvangen daarnaast (eind december of bij aanmelding) een schema met alle data.

Wat zijn de kosten?

De kosten voor Stoelgymnastiek bedragen € 180,- per jaar. Dit bedrag wordt in 12 termijnen van € 15,- via automatische incasso geïnd, zodat meedoen voor praktisch iedereen financieel mogelijk is. Voor alle duidelijkheid, de maandelijkse incasso staat dus los van het aantal lessen wat je in die maand krijgt.
Na inschrijving ben je doorlopend lid, uitschrijven kan alleen als je definitief stopt, de opzegtermijn is dan 1 maand. Je kunt je dus niet tijdelijk uitschrijven bij een (langere) vakantie of een andere tijdelijke afwezigheid.

Aanmelden

Aanmelden kan heel eenvoudig via het contactformulier, maar ook met een telefoontje (06 27 29 85 19 of 0493 34 12 49) of een Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. naar Maria van Eijk.

Stoelgymnastiek_01
Stoelgymnastiek_02
Stoelgymnastiek_03
Stoelgymnastiek_04