1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Nordic Walking (beginnerscursus, tochten en opfrislessen)

De afgelopen jaren heeft Nordic Walking bewezen dat het een manier van bewegen in de buitenlucht is die aan te bevelen is voor jong en oud, met of zonder een lichamelijke beperking en ongeacht het fitheidsniveau. De beginnerscursus Nordic Walking en de tochten worden gegeven door de gecertificeerde instructeur Maria van Eijk.

Maria: “Nordic Walking vindt zijn oorsprong o.a. bij de trainingen van Finse langlaufers.
Bij Nordic Walking maakt men gebruik van stokken (poles). Hierdoor werken we intensief met het bovenlichaam, intensiever dan bij gewoon wandelen. Tijdens de juist uitgevoerde Nordic Walking techniek wordt maar liefst 90% van de spieren gebruikt.


Het is verstandig om eerst met een basiscursus te beginnen, zodat de techniek goed aangeleerd wordt. De basiscursus bestaat uit een aantal lessen van 1 uur. Het aantal lessen is afhankelijk van de grootte van de groep en dus maatwerk. Daarnaast worden in de loop van het jaar regelmatig tochten georganiseerd.

Als je de basisbeginselen goed aangeleerd krijgt, heb je daar later ontzettend veel plezier van. En reken maar dat je die van Maria goed aangeleerd krijgt. Ze ziet werkelijk alles!

Maatwerk Basiscursus Nordic Walking, in een aantal lessen leer je de basisbeginselen.

In de cursus ligt het accent op de juiste techniek, een goede coördinatie, het goede ritme en het juiste effect. In de eerste les krijgt u naast de theorie, ook advies waar u op moet letten bij aanschaf van de stokken (poles).

Deze basiscursus bestaat uit en aantal lessen van 1 uur. Het aantal lessen van de basiscursus is afhankelijk van de grootte van de groep en dus maatwerk. U kunt er voor kiezen om in een grotere groep les te krijgen (er zijn dan 6 lessen), maar dan moet u wellicht wat langer wachten tot de groep de juiste grootte heeft.

Daarnaast is het mogelijk om individueel (of in een klein groepje) de basisbeginselen van Nordic Walking aangeleerd te krijgen. Meestal kan er dan op korte termijn een cursus gepland worden. Ook hier is het aantal lessen (en daarmee de prijs) maatwerk; het is afhankelijk van het niveau van de deelnemer(s).

Als u in een (maatwerk) basiscursus geïnteresseerd bent, neem dan contact op (zie onder aan de pagina), in overleg kan dan een aanbod gemaakt worden.

Nordic Walking tochten

Na de basiscursus bestaat de mogelijkheid om mee te doen met sportieve Nordic Walking tochten, waarin verbeteren van de looptechniek, opbouwen conditie, coördinatie, lenigheid en krachtoefeningen centraal staan. Deze tochten worden een keer per maand in het voorjaar en het najaar gehouden in de bossen in de omgeving. Het is een heel afwisselend programma. De tochten vinden plaats op zaterdagochtend.

Deelnemers aan tochten moeten de basiscursus gevolgd hebben (ergens anders kan uiteraard ook). In ieder geval moet men de basisbeginselen onder de knie hebben. Deelnemers kunnen (als ze dat willen) ook een mailtje krijgen als er weer een nieuwe tocht gepland is.

Opfrislessen

Daarnaast organiseren we op aanvraag opfrislessen Nordic Walking voor degene die een Nordic Walking cursus hebben gevolgd.
In de opfrisles wordt de juiste techniek, een goede coördinatie en ritme (met het gewenste effect) nog eens goed doorgenomen en waar mogelijk uitgebreid.
U kunt daarna weer met een goed gevoel gaan Nordicwalken.

Voordelen Nordic Walking

De voordelen van Nordic Walking op een rij:

  • De meest geactiveerde spiergroepen zijn de strek- en buigspieren van de onderarmen, schouder, borst en grote rugspieren. 
  • Maar ook de nek- en buikspieren doen mee.
  • De belasting van hart en longen neemt toe en de doorbloeding verbetert sterk. 
  • Het energie- en zuurstofverbruik ligt tussen de 20 % - 40 % hoger dan bij normaal wandelen. Het calorieverbruik neemt dus ook toe. 
  • Door het gebruik van de poles, wordt de houding tijdens het lopen ondersteund. 
  • De gewrichten worden ontlast, waardoor Nordic Walking ook geschikt is voor mensen met gewrichtsklachten, hart- en vaatpatiënten, mensen met Parkinson,  diabetes of reumaklachten.

Een folder over Nordic Walking kunt u inzien, printen of downloaden op de pagina Downloads.

Deelname aan Nordic Walking is voor eigen verantwoording. Het is aan te raden om, voordat u met Nordic Walking begint, te overleggen met uw huisarts, zeker als u een medische beperking hebt. Wij hebben een handige vragenlijst om te kijken of het in uw geval verstandig is eerst uw arts te raadplegen.

Wat zijn de kosten?

De kosten voor de volledige basiscursus, de opfrislessen en de Nordic Walking tochten worden (omdat het steeds maatwerk is) in overleg vastgesteld.

Aanmelden

Aanmelden kan heel eenvoudig via het contactformulier, maar ook met een telefoontje (06 27 29 85 19 of 0493 34 12 49) of een Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. naar Maria van Eijk.

1-3-nordic-walking-01
1-3-nordic-walking-02
1-3-nordic-walking-03
1-3-nordic-walking-04
1-3-nordic-walking-05
1-3-nordic-walking-06