1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Maria van Eijk, gecertificeerd docent Ronnie Gardener Methode (RGM)Maria van Eijk geeft als docent diverse bewegingscursussen, waarbij het accent steeds ligt op wat de deelnemers nog wel kunnen doen. De mogelijkheden van de individuele deelnemer is steeds het uitgangspunt. Door de jaren heen heeft zij regelmatig cursussen gevolgd om nieuwe mogelijkheden te ontdekken en aan te kunnen bieden aan de deelnemers.
In de eerste heft van 2017 heeft zij een intensieve training gevolgd in de Ronnie Gardener Methode (RGM). Deze methode (bedacht door de drummer Ronnie Gardener) is een gestructureerde oefenmethode voor de hersenen, waarbij het ritme van de muziek wordt ingezet om beweging, spraak, maar ook concentratie, geheugen en coördinatie te stimuleren. Het is een methode die goede resultaten geeft bij deelnemers met bijvoorbeeld Parkinson, CVA, dementie en niet aangeboren hersenletsel. Maar ook bij gezonde ouderen die hun hersenen goed willen trainen.

Maria van Eijk heeft het examen, als afsluiting van de training, met goed gevolg afgelegd waardoor ze nu gecertificeerd docent RGM is en de methode in haar lessen kan gaan verwerken.

Bij de Ronnie Gardener Methode doen de deelnemers, zittend of staand, op het ritme van de muziek oefeningen aan de hand van geprojecteerde symbolen. Omdat er tijdens de oefeningen verschillende zintuigen (spraak, gehoor, zicht, gevoel) tegelijk worden geactiveerd, worden veel verschillende hersengebieden tegelijk aan het werk gezet. Dit zorgt voor een betere verbinding tussen de beide hersenhelften, waardoor de conditie van de hersenen verbetert en er verbetering van veel hersenfuncties op kan treden.

Een ander belangrijk aspect van de RGM is het plezier dat deelnemers beleven aan de oefeningen. Deelnemers zien de RGM-sessies vaak niet als therapie, maar als iets leuks waar naar wordt uitgekeken. De enthousiaste manier waarop Maria van Eijk ‘les’ geeft draagt daar zeker toe bij.

Bewegen op muziek is een hele goed manier om de hersenen te trainen. Bij RGM komen daar de spraak, de concentratie, het trainen van het geheugen, de coördinatie en het plezier nog bij.

Max Vitaal, doe gezellig mee met de gratis fittest

Zo lang mogelijk gezond en fit blijven, dat wil toch iedereen. Zeker ook op latere leeftijd. Als u op dit moment niet (meer) aan sport en bewegen doet, maar uw gezondheid wel belangrijk vindt, krijgt u nu de gelegenheid mee te doen met de gratis Max Vitaal fittest 55+. Maar natuurlijk zijn ook mensen die nu al wel aan sport of bewegen doen, van harte welkom.

Bij de fittest wordt uw fitheid op 8 verschillende punten in kaart gebracht:
- longvolume
- wandeltest
- oog-handcoördinatie
- bloeddruk
- knijpkracht
- BMI
- reactiesnelheid
- zit- en reiktest

De fittest wordt gehouden op:
Dinsdag 26 september
Zaterdag 30 september

Locatie: Asteffekan, Visser 27, Deurne

Geef u helemaal gratis op via www.maxvitaal.eu of bel 0492-348279 (maandag- t/m vrijdagochtend) en laat weten wanneer u naar de fittest komt.

Klik op de afbeelding voor een vergroting

Gezonde leefstijl loont bij diabetes.

Dagblad Trouw 13 november

Diabetici kunnen door betere voeding en meer bewegen hun ziekteverloop aanmerkelijk vertragen. Soms kan de insulinespuit weer terug naar de apotheek.

Voor de proef ‘Keer diabetes type 2 om’ zijn een groep mensen een half jaar lang begeleid. Doel was hen allereerst anders te laten eten. Niet alleen gezonder en met minder koolhydraten, maar ook smakelijker: wie lekker eet, houdt dat immers langer vol. Daarnaast heeft de groep begeleiding gehad bij beweegprogramma’s.

Patrick Schrauwen, hoogleraar in Maastricht en gespecialiseerd in diabetes, denkt dat leefstijladviezen een veel grotere rol kunnen spelen. “Niet alleen in de preventie van diabetes, maar ook om te voorkomen dat de ziekte zich doorontwikkelt en dat mensen aangewezen zijn op zwaardere medicatie. Zeker in de eerste fase van de ziekte of wanneer men bijvoorbeeld net insuline neemt.”

Te lang is volgens Schrauwen gedacht dat bewegen bij diabetici alleen zin heeft als mensen er van afvallen. ‘Maar daarnaast kan bewegen er voor zorgen dat de spieren suiker beter opnemen.”

De onderzoekers benadrukken dat ze diabetes hiermee niet kunnen genezen, maar wel kunnen vertragen en onder controle kunnen houden. “Het ondersteunt de onderzoeken die laten zien dat een andere leefstijl een enorme verandering kan veroorzaken. Artsen hebben dat vaak niet door, die zijn toch gericht op symptoombestrijding. En farmaceuten verdienen nu eenmaal geld met hun pillenverkoop.”

Sommige verzekeraars geven een vergoeding voor leefstijlaanpassing.

Bij de beweegprogramma’s van Sportief Bewegen Deurne wordt rekening gehouden met ieders mogelijkheden en onmogelijkheden. Daarom zijn ze ook ideaal voor diabetici.

 

Nieuwe video's van Sportief Wandelen beschikbaar

Om iedereen te laten zien hoe gezellig het is bij het Sportief Wandelen én om u een goede indruk te geven van de activiteiten, heeft Peter Bankers de afgelopen tijd veel gefilmd. Hij heeft van het Sportief Wandelen twee aanvullende video’s gemaakt en die zijn nu op YouTube gezet, zodat ze voor iedereen te zien zijn.

‘Pittig de heuvel op’ is een video die laat zien dat Sportief Wandelen meer is dan zomaar wandelen, maar ook intervaltraining. Bekijk hier de video…
 
‘Cooling down’ laat zien dat een goede cooling down erg belangrijk is. Bekijk hier de video…
 
Als u na het zien van de video’s zin hebt om mee te komen doen, dan bent u altijd van harte welkom. U kunt op ieder moment beginnen.
Laat even per mail of telefoon (zie de pagina Contact) weten dat u wilt komen kennismaken.

Team Toon Liessel actie van Toon Hikspoors voor Klimmen tegen MS

Een bericht van Toon Hikspoors, Toon is al vele jaren deelnemer bij Sportief Wandelen in Liessel. Toon heeft MS , maar iedere week kijkt hij naar zijn mogelijkheden.

Beste familie, vrienden, collega’s, buurtgenoten, sponsoren en bekenden,

Op 17 november 2013 bezochten we met z’n vieren (Toon, Maria, Marion & Janne) de Nationale MS dag. Tijdens deze dag ontmoetten we de grondleggers van de actie “Klimmen tegen MS”. Al snel daarna beslisten we dat we met z’n allen (incl. aanhang) een bijdrage wilden leveren aan de actie, d.m.v. een sportieve prestatie. Team Toon Liessel was geboren.

Fietsen werden geregeld, spullen ter voorbereiding werden aangeschaft, doelen werden gesteld: de eerste trainingen konden starten.
Ook de sponsoractiviteiten werden in gang gezet. We reisden immers voor het goede doel naar de mooie en onvoorspelbare “Mont Ventoux”.
€2.500,-- was ons streefbedrag.

Op 9 juni 2014 waren we al vroeg uit de veren om te gaan “Klimmen tegen MS”. Wat hebben we geklommen in een hitte die de lokale bevolking niet kent bij deze tijd van het jaar.

Bloedheet, zweten en kippenvel..
Bijzonder om met zovelen te knokken op de Mont Ventoux, met allemaal hetzelfde doel en ieder zijn eigen sportieve uitdaging! We bereikten na elkaar en soms samen de top.

Toon, de aanleiding voor onze actie, is per fiets in Sault gestart en heeft de top bereikt, geweldig dat hij deze klus geklaard heeft! Ook Arno heeft de top vanuit Sault bereikt. Maria ging de uitdaging aan vanuit Bedoin en slaagde per fiets. Marion bereikte de top te voet vanuit Bedoin. Janne bereikte de top vanuit Malaucene, Bedoin en Sault. Willem heeft zich deze dag ingezet als vrijwilliger op de motor. Hij heeft alle deelnemers ondersteund en hulp geboden waar nodig.

De voorlopige eindstand van de actie “klimmen tegen MS 2014” is € 824.062,-- Team Toon Liessel heeft hier ruim €5.000 aan bijgedragen. Wij danken iedereen voor alle kleine en grote giften!!! Met dit geweldige bedrag worden onderzoeksprojecten ondersteund die erop gericht zijn de kwaliteit van het leven voor MS patiënten op korte en lange termijn te verbeteren.

Via deze weg bedanken we jullie voor de sponsoring, support, hulp, interesse en alle motiverende woorden.. Geweldig om te ervaren hoe jullie de actie ontvangen hebben.

Aan de clubs en verenigingen verzoeken we deze mail door te sturen naar de leden, dank.

9 juni 2014 is voor ons een dag om nooit te vergeten!!

Zie bijgevoegd document voor wat impressies van de dag!
Klik hier voor een filmpje
Klik hier voor nog meer foto’s

Sportieve groeten van familie Hikspoors
Toon, Maria
Marion, Willem, Lise & Sten
Janne, Arno

Nieuwe video’s van Sportief Wandelen en Seniorengymnastiek beschikbaar.

Om iedereen te laten zien hoe gezellig het is bij het Sportief Wandelen en de Seniorengymnastiek én om u een goede indruk te geven van de activiteiten, heeft Peter Bankers de afgelopen tijd veel gefilmd. Hij heeft van beide activiteiten mooie video’s gemaakt en die zijn nu op YouTube gezet, zodat ze voor iedereen te zien zijn.

De Seniorengymnastiek in Liessel is uitgebreid vastgelegd, u krijgt een goed idee van de variatie in oefeningen én u kunt prima zien dat je echt geen topconditie hoeft te hebben om mee te doen. De video van de Seniorengymnastiek:

{youtube}MR-iNGIdwJY{/youtube}

Van het Sportief Wandelen in Liessel hebben twee video’s gemaakt, eentje die de oefeningen op het veld laten zien, we hebben die Dobbelen op het veld genoemd.

{youtube}YlaB0x_QV58{/youtube}

En een video over de loopoefeningen in het bos onder de titel: Afvallen in het bos

{youtube}96wjGykWLZg{/youtube}


Als u na het zien van de video’s zin hebt om mee te komen doen, dan bent u altijd van harte welkom. U kunt op ieder moment beginnen. Laat even per mail of telefoon weten dat u wilt komen kennismaken.

Bij de beweegcursussen Sportief Wandelen en Seniorensport kunt u altijd instromen.

Bij de beweegcursussen Sportief Wandelen en Seniorensport kunt u elk moment instromen. Met uitzondering van de zomermaanden, worden de cursussen het hele jaar door gegeven. U kunt er dus ieder moment mee starten, u bent op elk moment welkom. We kunnen ons voorstellen dat u eerst wel wilt weten wat het Sportief Wandelen of de Seniorengymnastiek precies inhoudt. Bij de pagina’s op deze site over deze cursussen vindt u YouTube filmpjes die u een indruk geven. Maar daarnaast kunt u twee keer gratis met een groep mee doen om op die manier precies te ervaren wat zo’n beweegcursus nou precies is. Laat even per mail of telefoon (zie de pagina Contact weten dat u wilt komen kennismaken.

 

Sportief Wandelen is meer dan gewoon wandelen. Het is een sport met een verantwoorde trainingsopbouw. Sportief Wandelen voor senioren duurt ongeveer 1½ uur en bestaat meestal uit bewegingsoefeningen, loopoefeningen, lekker doorwandelen met tempowisselingen en uitlopen.

Sportief Wandelen wordt gegeven in Vlierden (de Bikkels en de Vlierdense bossen, vertrek vanaf Hoge Zijdeweg 118A, Vlierden, Handboogclub Rozenjacht).

En in Liessel (de Liesselse bossen), vertrek vanaf Mgr Berkvensstraat 82, Liessel, Sporthal de Smeltkroes.

Meer informatie over het Sportief Wandelen vindt u hier.

 
Seniorengymnastiek richt zich in het bijzonder op de ouderdomsmotoriek en is daardoor uitermate geschikt voor senioren. Seniorengymnastiek duurt 1 uur en bestaat uit een gevarieerd programma met o.a.: gymnastiekoefeningen, lenigheidoefeningen, krachttraining, balans en coördinatie, bewegelijkheid, ontspanning , oriëntatie en zitgymnastiek.

Seniorengymnastiek wordt gegeven op woensdagochtend in de sporthal de Smeltkroes,  Mgr Berkvensstraat 82, Liessel.

Meer informatie over de Seniorengymnastiek vindt u hier.

Sportieve ouderen hebben betere zenuwbundels

Wandelen, fietsen, hardlopen of tuinieren; ouderen die veel bewegen hebben een betere kwaliteit zenuwbundels dan leeftijdgenoten die minder bewegen. Ook blijkt beweging het meest effect te hebben op het voorste deel van de hersenen, dat onder meer zorgt voor keuzes maken, vooruitdenken en handelen.

Artsen vermoeden al langer dat beweging beschermt tegen geheugenverlies en andere cognitieve stoornissen later in het leven, maar tot nu toe is niet bekend hoe dat komt. Neurologen van het UMC St Radboud tonen nu voor het eerst aan dat mensen die meer bewegen een hogere kwaliteit witte stof in de hersenen hebben.

Als u nog overtuigd moest worden dat bewegen echt goed voor u is, dan toont dit onderzoek wel aan dat er veel voordelen zitten aan regelmatig bewegen. Lees het hele artikel...