1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Kei Gezond Festival, zaterdag 15 juniWorkshop Sportief Bewegen met Maria van Eijk in het Cultuurcentrum van 10.15 – 11.15 uur.

Kom op zaterdag 15 juni van 10.00 tot 17.00 uur naar het centrum van Deurne voor het Kei Gezond Festival. Wat heb je nodig om je gezond en gelukkig te voelen? Kom het zelf ervaren! Geniet van onze gezondheidswandelingen, voedingsadvies en interactieve sessies speciaal voor senioren. Laat de zorgen thuis, kom met familie en vrienden en geniet samen van een dag vol gezondheid en geluk!

Er is die dag van alles te doen op verschillende locaties in het centrum in vier verschillende zones: de Ontmoetingszone, de Ontspanningszone, de Bewegingszone en de Gezondheidszone.

Meer info en aanmelden via: www.leefdeurne.nl//kei-gezond-festival

In het Cultuurcentrum geeft Maria van Eijk vanaf 10.15 uur een uur lang een workshop Sportief Bewegen met de nadruk op valpreventie. Je kunt daar kennismaken met haar manier van werken.
Onder de naam Sportief Bewegen Deurne biedt gediplomeerd bewegingsdocent Maria van Eijk een aantal bewegingsprogramma’s aan. Ben jij benieuwd wat deze bewegingsprogramma's inhouden? Dan is de workshop Sportief Bewegen iets voor jou. Meer info over de bewegingsprogramma’s van Sportief Bewegen Deurne op de website: www.sportiefbewegendeurne.nl

Maria van Eijk, gecertificeerd docent Ronnie Gardener Methode (RGM)Maria van Eijk geeft als docent diverse bewegingscursussen, waarbij het accent steeds ligt op wat de deelnemers nog wel kunnen doen. De mogelijkheden van de individuele deelnemer is steeds het uitgangspunt. Door de jaren heen heeft zij regelmatig cursussen gevolgd om nieuwe mogelijkheden te ontdekken en aan te kunnen bieden aan de deelnemers.
In de eerste heft van 2017 heeft zij een intensieve training gevolgd in de Ronnie Gardener Methode (RGM). Deze methode (bedacht door de drummer Ronnie Gardener) is een gestructureerde oefenmethode voor de hersenen, waarbij het ritme van de muziek wordt ingezet om beweging, spraak, maar ook concentratie, geheugen en coördinatie te stimuleren. Het is een methode die goede resultaten geeft bij deelnemers met bijvoorbeeld Parkinson, CVA, dementie en niet aangeboren hersenletsel. Maar ook bij gezonde ouderen die hun hersenen goed willen trainen.

Maria van Eijk heeft het examen, als afsluiting van de training, met goed gevolg afgelegd waardoor ze nu gecertificeerd docent RGM is en de methode in haar lessen kan gaan verwerken.

Bij de Ronnie Gardener Methode doen de deelnemers, zittend of staand, op het ritme van de muziek oefeningen aan de hand van geprojecteerde symbolen. Omdat er tijdens de oefeningen verschillende zintuigen (spraak, gehoor, zicht, gevoel) tegelijk worden geactiveerd, worden veel verschillende hersengebieden tegelijk aan het werk gezet. Dit zorgt voor een betere verbinding tussen de beide hersenhelften, waardoor de conditie van de hersenen verbetert en er verbetering van veel hersenfuncties op kan treden.

Een ander belangrijk aspect van de RGM is het plezier dat deelnemers beleven aan de oefeningen. Deelnemers zien de RGM-sessies vaak niet als therapie, maar als iets leuks waar naar wordt uitgekeken. De enthousiaste manier waarop Maria van Eijk ‘les’ geeft draagt daar zeker toe bij.

Bewegen op muziek is een hele goed manier om de hersenen te trainen. Bij RGM komen daar de spraak, de concentratie, het trainen van het geheugen, de coördinatie en het plezier nog bij.

Gezonde leefstijl loont bij diabetes

Dagblad Trouw 13 november

Diabetici kunnen door betere voeding en meer bewegen hun ziekteverloop aanmerkelijk vertragen. Soms kan de insulinespuit weer terug naar de apotheek.

Voor de proef ‘Keer diabetes type 2 om’ zijn een groep mensen een half jaar lang begeleid. Doel was hen allereerst anders te laten eten. Niet alleen gezonder en met minder koolhydraten, maar ook smakelijker: wie lekker eet, houdt dat immers langer vol. Daarnaast heeft de groep begeleiding gehad bij beweegprogramma’s.

Patrick Schrauwen, hoogleraar in Maastricht en gespecialiseerd in diabetes, denkt dat leefstijladviezen een veel grotere rol kunnen spelen. “Niet alleen in de preventie van diabetes, maar ook om te voorkomen dat de ziekte zich doorontwikkelt en dat mensen aangewezen zijn op zwaardere medicatie. Zeker in de eerste fase van de ziekte of wanneer men bijvoorbeeld net insuline neemt.”

Te lang is volgens Schrauwen gedacht dat bewegen bij diabetici alleen zin heeft als mensen er van afvallen. ‘Maar daarnaast kan bewegen er voor zorgen dat de spieren suiker beter opnemen.”

De onderzoekers benadrukken dat ze diabetes hiermee niet kunnen genezen, maar wel kunnen vertragen en onder controle kunnen houden. “Het ondersteunt de onderzoeken die laten zien dat een andere leefstijl een enorme verandering kan veroorzaken. Artsen hebben dat vaak niet door, die zijn toch gericht op symptoombestrijding. En farmaceuten verdienen nu eenmaal geld met hun pillenverkoop.”

Sommige verzekeraars geven een vergoeding voor leefstijlaanpassing.

Bij de beweegprogramma’s van Sportief Bewegen Deurne wordt rekening gehouden met ieders mogelijkheden en onmogelijkheden. Daarom zijn ze ook ideaal voor diabetici.

 

Bij de beweegcursussen Sportief Wandelen en Seniorensport kunt u altijd instromen.

Bij de beweegcursussen Sportief Wandelen en Seniorensport kunt u elk moment instromen. Met uitzondering van de zomermaanden, worden de cursussen het hele jaar door gegeven. U kunt er dus ieder moment mee starten, u bent op elk moment welkom. We kunnen ons voorstellen dat u eerst wel wilt weten wat het Sportief Wandelen of de Seniorengymnastiek precies inhoudt. Bij de pagina’s op deze site over deze cursussen vindt u YouTube filmpjes die u een indruk geven. Maar daarnaast kunt u twee keer gratis met een groep mee doen om op die manier precies te ervaren wat zo’n beweegcursus nou precies is. Laat even per mail of telefoon (zie de pagina Contact weten dat u wilt komen kennismaken.

 

Sportief Wandelen is meer dan gewoon wandelen. Het is een sport met een verantwoorde trainingsopbouw. Sportief Wandelen voor senioren duurt ongeveer 1½ uur en bestaat meestal uit bewegingsoefeningen, loopoefeningen, lekker doorwandelen met tempowisselingen en uitlopen.

Sportief Wandelen wordt gegeven in Deurne (Terrein Racing Boys, Vreekwijk)
Start: Parkeerterrein naast Liesselseweg 205, 5753 PN Deurne

En in Liessel (de Liesselse bossen), vertrek vanaf Mgr Berkvensstraat 82, Liessel, Sporthal de Smeltkroes.

Meer informatie over het Sportief Wandelen vindt u hier.

 
Seniorengymnastiek richt zich in het bijzonder op de ouderdomsmotoriek en is daardoor uitermate geschikt voor senioren. Seniorengymnastiek duurt 1 uur en bestaat uit een gevarieerd programma met o.a.: gymnastiekoefeningen, lenigheidoefeningen, krachttraining, balans en coördinatie, bewegelijkheid, ontspanning , oriëntatie en zitgymnastiek.

Seniorengymnastiek wordt gegeven op woensdagochtend in de sporthal de Smeltkroes,  Mgr Berkvensstraat 82, Liessel.

Meer informatie over de Seniorengymnastiek vindt u hier.

Sportieve ouderen hebben betere zenuwbundels

Wandelen, fietsen, hardlopen of tuinieren; ouderen die veel bewegen hebben een betere kwaliteit zenuwbundels dan leeftijdgenoten die minder bewegen. Ook blijkt beweging het meest effect te hebben op het voorste deel van de hersenen, dat onder meer zorgt voor keuzes maken, vooruitdenken en handelen.

Artsen vermoeden al langer dat beweging beschermt tegen geheugenverlies en andere cognitieve stoornissen later in het leven, maar tot nu toe is niet bekend hoe dat komt. Neurologen van het UMC St Radboud tonen nu voor het eerst aan dat mensen die meer bewegen een hogere kwaliteit witte stof in de hersenen hebben.

Als u nog overtuigd moest worden dat bewegen echt goed voor u is, dan toont dit onderzoek wel aan dat er veel voordelen zitten aan regelmatig bewegen. Lees het hele artikel...