1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

De activiteiten van Sportief Bewegen Deurne worden vanaf september weer opgestart.

In de tweede week van september willen we weer beginnen met onze activiteiten, we hebben een aantal maatregelen getroffen om veilig en verantwoord samen te kunnen komen.

Het gaat om de volgende 3 maatregelen:
1. Algemene maatregelen
2. Gewijzigde aanvangstijden voor sommige groepen
3. Speciale maatregelen per groep

1. Algemene maatregelen

Kom niet sporten bij hoesten, keelpijn, neusverkoudheid of koorts. Laat je eventueel testen.

Hou altijd ruim afstand, wij willen geen bron van besmetting zijn.

Gebruik zowel bij het begin als op het einde desinfecterende handgel (zelf meebrengen)

Als je gebruik wilt maken van het toilet, ontsmet klink, toilet, etc. dan zowel vooraf als na het gebruik van het toilet. Wij zorgen dat daar desinfecteringsmiddel klaar staat.

 

2. Gewijzigde aanvangstijden en gedeelde groepen Vlierden maandag

We willen vermijden dat de twee groepen tegelijkertijd bij de Handboog zijn (zoals tot nu toe bij de wisseling van de groepen het geval was).
De eerste groep start daarom voortaan om 12.45 uur en is om 14.15 klaar, daarna koffie/thee drinken tot 14.40. De tweede groep begint (als vanouds) om 15.00 uur en is om 16.30 uur klaar. Hou ook bij het koffiedrinken 1,5 m afstand.

Elke les delen we bij aanvang de groep in tweeën. De ene groep gaat 45 minuten met Maria oefeningen op het veld doen (we willen het bijveld van de voetbalclub gebruiken), de andere groep gaat met John 45 minuten wandelen. Daarna wisselen de groepen. Hierdoor kunnen we met kleine groepen werken waardoor we voldoende ruimte hebben. Uiteraard houden we zowel bij de oefeningen als bij het wandelen 1,5 m afstand.

 

2 Gewijzigde aanvangstijden en gedeelde groepen Liessel dinsdag

We willen vermijden dat de twee groepen tegelijkertijd bij de Smeltkroes zijn (zoals tot nu toe bij de wisseling van de groepen het geval was).
De eerste groep start daarom voortaan om 8.30 uur en is om 10.00 klaar, daarna koffie/thee drinken tot 10.30. De tweede groep begint om 10.45 uur en is om 12.15 uur klaar. Hou ook bij het koffiedrinken 1,5 m afstand.

Elke les delen we bij aanvang de groep in tweeën. De ene groep gaat 45 minuten met Maria oefeningen op het veld doen, de andere groep gaat met Mientje 45 minuten wandelen. Daarna wisselen de groepen. Hierdoor kunnen we met kleine groepen werken waardoor we voldoende ruimte hebben. Uiteraard houden we zowel bij de oefeningen als bij het wandelen 1,5 m afstand.

3. Speciale maatregelen Sportief Wandelen

Breng standaard elke les mee: flesje handgel (desinfectie), 2 gevulde waterflesjes (voor oefeningen), handdoek, regenjas en/of paraplu (we gaan bij regen niet naar binnen).

Bij binnenkomst, handen desinfecteren (met je zelf meegebrachte handgel)

Je gaat op een van de stoelen zitten, op de vloer staan kruisen, daar hoort de stoel te staan, ga dus niet met de stoelen schuiven.
Hang je jas over de stoel. Eventuele schoenen eronder.

Maria en John nemen hun groepje mee naar de verschillende activiteiten.

Na terugkomst ga je weer op je stoel zitten, de koffie en thee staat op tafel, één persoon per tafel schenkt in.

Zorg dat je weg bent ruim voordat de andere groep komt, breng je eigen kopje naar de keuken

Toon heeft bij de bar een betaalbakje staan, betaal hier contant en gepast.

Bij vertrek, handen desinfecteren (met je zelf meegebrachte handgel)

 

3. Speciale maatregelen Seniorengymnastiek

Breng standaard elke les mee: flesje handgel (desinfectie), 2 gevulde waterflesjes (voor oefeningen), handdoek.

Bij binnenkomst, handen desinfecteren (met je zelf meegebrachte handgel)

Ga niet naar de kleedkamers, maar naar de kantine. Je gaat op een van de stoelen zitten, op de vloer staan kruisen, daar hoort de stoel te staan, ga dus niet met de stoelen schuiven.
Hang je jas over de stoel. Eventuele schoenen eronder.

Ik neem de groep in kleine groepjes mee, naar de zaal (daar staan de stoelen klaar met een pion met nummer en 1 stuk materiaal)

Na de les, worden de stoelen en het materiaal gedesinfecteerd en teruggezet.

Na terugkomst (in kleine groepjes) ga je weer op je stoel zitten, de koffie en thee staat op tafel, één persoon per tafel schenkt in.

Bij de bar staat een betaalbakje, betaal hier contant en gepast.

Bij vertrek, handen desinfecteren (met je zelf meegebrachte handgel)

 

Geen Herfstvakantie

De geplande herfstvakantie vervalt, vanaf 7 september is er dus elke week les tot aan het geplande einde in december.
Indien er onverhoopt toch nieuwe maatregelen door de overheid worden afgekondigd, dan zullen we ons daar uiteraard aan houden. Je krijgt dan bericht van ons.

We hopen op deze manier op een veilige en verantwoorde manier les te kunnen geven; laten we vooral ook niet vergeten om ondertussen plezier te maken.

Leef! organiseerde beweegactiviteit vanwege Wereld Alzheimerdag samen met Maria van Eijk

Om aandacht te geven aan Wereld Alzheimer dag, organiseerde Leef! Zaterdag 21 september 2019 een beweegactiviteit in de Nieuwenhof. De activiteit was gratis en bedoeld voor jong en oud, met of zonder beperking.


Anika Kanters, als bewegingsagoog verbonden aan Leef! en Zorgboog in Balans organiseerde de dag in samenwerking met Maria van Eijk, van Sportief Bewegen Deurne.
Er kwamen zo’n vijftig mensen af op de aankondiging, enkelen hiervan waren bewoners van de Nieuwenhof maar het overgrote deel kwam uit ‘van buiten’. Vanaf half drie werd er een mix aan beweegvormen op muziek aangeboden, aansluitend was er koffie en thee.


Het was vooraf niet te voorspellen of er behoefte zou zijn aan een beweegactiviteit op deze zaterdag, maar met vijftig enthousiaste bezoekers kan worden gesteld dat er aan animo geen gebrek is. Anika Kanters sluit daarom niet uit dat dit een vervolg krijgt.In de Nieuwenhof wordt er nog nagepraat over de leuke middag “Het was zó leuk, ik heb voor het eerst in jaren gedanst.’ merkte een 92-jarige dame op ‘Ik heb er echt van genoten, ik zou willen dat dit vaker te doen was!”

Bron: DMG

Maria van Eijk, gecertificeerd docent Ronnie Gardener Methode (RGM)Maria van Eijk geeft als docent diverse bewegingscursussen, waarbij het accent steeds ligt op wat de deelnemers nog wel kunnen doen. De mogelijkheden van de individuele deelnemer is steeds het uitgangspunt. Door de jaren heen heeft zij regelmatig cursussen gevolgd om nieuwe mogelijkheden te ontdekken en aan te kunnen bieden aan de deelnemers.
In de eerste heft van 2017 heeft zij een intensieve training gevolgd in de Ronnie Gardener Methode (RGM). Deze methode (bedacht door de drummer Ronnie Gardener) is een gestructureerde oefenmethode voor de hersenen, waarbij het ritme van de muziek wordt ingezet om beweging, spraak, maar ook concentratie, geheugen en coördinatie te stimuleren. Het is een methode die goede resultaten geeft bij deelnemers met bijvoorbeeld Parkinson, CVA, dementie en niet aangeboren hersenletsel. Maar ook bij gezonde ouderen die hun hersenen goed willen trainen.

Maria van Eijk heeft het examen, als afsluiting van de training, met goed gevolg afgelegd waardoor ze nu gecertificeerd docent RGM is en de methode in haar lessen kan gaan verwerken.

Bij de Ronnie Gardener Methode doen de deelnemers, zittend of staand, op het ritme van de muziek oefeningen aan de hand van geprojecteerde symbolen. Omdat er tijdens de oefeningen verschillende zintuigen (spraak, gehoor, zicht, gevoel) tegelijk worden geactiveerd, worden veel verschillende hersengebieden tegelijk aan het werk gezet. Dit zorgt voor een betere verbinding tussen de beide hersenhelften, waardoor de conditie van de hersenen verbetert en er verbetering van veel hersenfuncties op kan treden.

Een ander belangrijk aspect van de RGM is het plezier dat deelnemers beleven aan de oefeningen. Deelnemers zien de RGM-sessies vaak niet als therapie, maar als iets leuks waar naar wordt uitgekeken. De enthousiaste manier waarop Maria van Eijk ‘les’ geeft draagt daar zeker toe bij.

Bewegen op muziek is een hele goed manier om de hersenen te trainen. Bij RGM komen daar de spraak, de concentratie, het trainen van het geheugen, de coördinatie en het plezier nog bij.

Gezonde leefstijl loont bij diabetes

Dagblad Trouw 13 november

Diabetici kunnen door betere voeding en meer bewegen hun ziekteverloop aanmerkelijk vertragen. Soms kan de insulinespuit weer terug naar de apotheek.

Voor de proef ‘Keer diabetes type 2 om’ zijn een groep mensen een half jaar lang begeleid. Doel was hen allereerst anders te laten eten. Niet alleen gezonder en met minder koolhydraten, maar ook smakelijker: wie lekker eet, houdt dat immers langer vol. Daarnaast heeft de groep begeleiding gehad bij beweegprogramma’s.

Patrick Schrauwen, hoogleraar in Maastricht en gespecialiseerd in diabetes, denkt dat leefstijladviezen een veel grotere rol kunnen spelen. “Niet alleen in de preventie van diabetes, maar ook om te voorkomen dat de ziekte zich doorontwikkelt en dat mensen aangewezen zijn op zwaardere medicatie. Zeker in de eerste fase van de ziekte of wanneer men bijvoorbeeld net insuline neemt.”

Te lang is volgens Schrauwen gedacht dat bewegen bij diabetici alleen zin heeft als mensen er van afvallen. ‘Maar daarnaast kan bewegen er voor zorgen dat de spieren suiker beter opnemen.”

De onderzoekers benadrukken dat ze diabetes hiermee niet kunnen genezen, maar wel kunnen vertragen en onder controle kunnen houden. “Het ondersteunt de onderzoeken die laten zien dat een andere leefstijl een enorme verandering kan veroorzaken. Artsen hebben dat vaak niet door, die zijn toch gericht op symptoombestrijding. En farmaceuten verdienen nu eenmaal geld met hun pillenverkoop.”

Sommige verzekeraars geven een vergoeding voor leefstijlaanpassing.

Bij de beweegprogramma’s van Sportief Bewegen Deurne wordt rekening gehouden met ieders mogelijkheden en onmogelijkheden. Daarom zijn ze ook ideaal voor diabetici.

 

Nieuwe video's van Sportief Wandelen beschikbaar

Om iedereen te laten zien hoe gezellig het is bij het Sportief Wandelen én om u een goede indruk te geven van de activiteiten, heeft Peter Bankers de afgelopen tijd veel gefilmd. Hij heeft van het Sportief Wandelen twee aanvullende video’s gemaakt en die zijn nu op YouTube gezet, zodat ze voor iedereen te zien zijn.

‘Pittig de heuvel op’ is een video die laat zien dat Sportief Wandelen meer is dan zomaar wandelen, maar ook intervaltraining. Bekijk hier de video…
 
‘Cooling down’ laat zien dat een goede cooling down erg belangrijk is. Bekijk hier de video…
 
Als u na het zien van de video’s zin hebt om mee te komen doen, dan bent u altijd van harte welkom. U kunt op ieder moment beginnen.
Laat even per mail of telefoon (zie de pagina Contact) weten dat u wilt komen kennismaken.

Nieuwe video’s van Sportief Wandelen en Seniorengymnastiek beschikbaar.

Om iedereen te laten zien hoe gezellig het is bij het Sportief Wandelen en de Seniorengymnastiek én om u een goede indruk te geven van de activiteiten, heeft Peter Bankers de afgelopen tijd veel gefilmd. Hij heeft van beide activiteiten mooie video’s gemaakt en die zijn nu op YouTube gezet, zodat ze voor iedereen te zien zijn.

De Seniorengymnastiek in Liessel is uitgebreid vastgelegd, u krijgt een goed idee van de variatie in oefeningen én u kunt prima zien dat je echt geen topconditie hoeft te hebben om mee te doen. De video van de Seniorengymnastiek:

{youtube}MR-iNGIdwJY{/youtube}

Van het Sportief Wandelen in Liessel hebben twee video’s gemaakt, eentje die de oefeningen op het veld laten zien, we hebben die Dobbelen op het veld genoemd.

{youtube}YlaB0x_QV58{/youtube}

En een video over de loopoefeningen in het bos onder de titel: Afvallen in het bos

{youtube}96wjGykWLZg{/youtube}


Als u na het zien van de video’s zin hebt om mee te komen doen, dan bent u altijd van harte welkom. U kunt op ieder moment beginnen. Laat even per mail of telefoon weten dat u wilt komen kennismaken.

Bij de beweegcursussen Sportief Wandelen en Seniorensport kunt u altijd instromen.

Bij de beweegcursussen Sportief Wandelen en Seniorensport kunt u elk moment instromen. Met uitzondering van de zomermaanden, worden de cursussen het hele jaar door gegeven. U kunt er dus ieder moment mee starten, u bent op elk moment welkom. We kunnen ons voorstellen dat u eerst wel wilt weten wat het Sportief Wandelen of de Seniorengymnastiek precies inhoudt. Bij de pagina’s op deze site over deze cursussen vindt u YouTube filmpjes die u een indruk geven. Maar daarnaast kunt u twee keer gratis met een groep mee doen om op die manier precies te ervaren wat zo’n beweegcursus nou precies is. Laat even per mail of telefoon (zie de pagina Contact weten dat u wilt komen kennismaken.

 

Sportief Wandelen is meer dan gewoon wandelen. Het is een sport met een verantwoorde trainingsopbouw. Sportief Wandelen voor senioren duurt ongeveer 1½ uur en bestaat meestal uit bewegingsoefeningen, loopoefeningen, lekker doorwandelen met tempowisselingen en uitlopen.

Sportief Wandelen wordt gegeven in Vlierden (de Bikkels en de Vlierdense bossen, vertrek vanaf Hoge Zijdeweg 118A, Vlierden, Handboogclub Rozenjacht).

En in Liessel (de Liesselse bossen), vertrek vanaf Mgr Berkvensstraat 82, Liessel, Sporthal de Smeltkroes.

Meer informatie over het Sportief Wandelen vindt u hier.

 
Seniorengymnastiek richt zich in het bijzonder op de ouderdomsmotoriek en is daardoor uitermate geschikt voor senioren. Seniorengymnastiek duurt 1 uur en bestaat uit een gevarieerd programma met o.a.: gymnastiekoefeningen, lenigheidoefeningen, krachttraining, balans en coördinatie, bewegelijkheid, ontspanning , oriëntatie en zitgymnastiek.

Seniorengymnastiek wordt gegeven op woensdagochtend in de sporthal de Smeltkroes,  Mgr Berkvensstraat 82, Liessel.

Meer informatie over de Seniorengymnastiek vindt u hier.

Sportieve ouderen hebben betere zenuwbundels

Wandelen, fietsen, hardlopen of tuinieren; ouderen die veel bewegen hebben een betere kwaliteit zenuwbundels dan leeftijdgenoten die minder bewegen. Ook blijkt beweging het meest effect te hebben op het voorste deel van de hersenen, dat onder meer zorgt voor keuzes maken, vooruitdenken en handelen.

Artsen vermoeden al langer dat beweging beschermt tegen geheugenverlies en andere cognitieve stoornissen later in het leven, maar tot nu toe is niet bekend hoe dat komt. Neurologen van het UMC St Radboud tonen nu voor het eerst aan dat mensen die meer bewegen een hogere kwaliteit witte stof in de hersenen hebben.

Als u nog overtuigd moest worden dat bewegen echt goed voor u is, dan toont dit onderzoek wel aan dat er veel voordelen zitten aan regelmatig bewegen. Lees het hele artikel...