Bewegen houdt u fit, het is nooit te laat om er mee te beginnen.
Er zijn een paar normen opgesteld om te kijken of u genoeg beweegt:
Onvoldoende bewegen verhoogt direct de risico’s op coronaire hartziekten, diabetes mellitus, beroerte, osteoporose, dikke darmkanker, borstkanker, depressie en valincidenten bij ouderen. Met een verantwoord beweegprogramma (zoals wij die aanbieden) maakt u de kans hierop een stuk kleiner.
Ook bij ouderen leveren gedragsveranderingen nog gezondheidswinst op. Stoppen met roken, gezonder eten en meer bewegen hebben een positief effect op de gezondheid van ouderen. Zelf als ouderen deze gedragsveranderingen pas na hun 65e ondergaan blijkt dit nog effectief te zijn. We hebben een mooie afbeelding waarop u prima kunt zien welke positieve effecten u kunt verwachten van 30 minuten per dag bewegen, klik hier voor de pdf.
Sportieve ouderen hebben betere zenuwbundels.
Wandelen, fietsen, hardlopen of tuinieren; ouderen die veel bewegen hebben een betere kwaliteit zenuwbundels dan leeftijdgenoten die minder bewegen. Ook blijkt beweging het meest effect te hebben op het voorste deel van de hersenen, dat onder meer zorgt voor keuzes maken, vooruitdenken en handelen. Dat concluderen neurologen van het UMC St Radboud na bestudering van 440 MRI-scans. Lees het hele artikel…
Voor de seniorensport hoeft men beslist geen topconditie te hebben. Het uitgangspunt is dat iedereen mee kan doen, ook mensen met een chronische aandoening. Hartklachten, diabetes, reuma, problemen met de luchtwegen, etc.; bij de activiteiten die aangeboden worden is het geen enkel beletsel. De programma's worden nauwkeurig op de mogelijkheden afgestemd.
Vragenlijst
Als u gaat sporten (zeker als u al wat ouder bent) is het verstandig om eerst een gezondheidscheck te doen voordat u begint met sporten.
Deze vragenlijst is een handig hulpmiddel om zelf te bepalen of het zinvol is om een arts te raadplegen voor aanvullend onderzoek.
1. Heeft u de laatste drie jaar een sportblessure gehad?
2. Heeft u hart- of vaatproblemen?
3. Heeft u een hoge of lage bloeddruk?
4. Heeft u een hoog cholesterolgehalte?
5. Heeft u astma, bronchitis, longemfyseem of andere longproblemen?
6. Heeft u problemen met uw rug, gewrichten of spieren?
7. Heeft u epilepsie/vallende ziekte?
8. Heeft u diabetes/suikerziekte?
9. Gebruikt u dagelijks medicijnen?
10. Heeft u andere gezondheidsklachten?
Heeft u één of meerdere vragen met JA beantwoord? Dan is het verstandig om voor alle zekerheid eerst de huisarts te raadplegen voordat u gaat sporten. Als er sprake is van problemen met het hart, diabetes of epilepsie, stellen we het ook op prijs dat u ons dat (uiteraard vertrouwelijk) vertelt. Zodat we u in een noodsituatie adequaat kunnen helpen.