1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Gezonde leefstijl loont bij diabetes

Dagblad Trouw 13 november

Diabetici kunnen door betere voeding en meer bewegen hun ziekteverloop aanmerkelijk vertragen. Soms kan de insulinespuit weer terug naar de apotheek.

Voor de proef ‘Keer diabetes type 2 om’ zijn een groep mensen een half jaar lang begeleid. Doel was hen allereerst anders te laten eten. Niet alleen gezonder en met minder koolhydraten, maar ook smakelijker: wie lekker eet, houdt dat immers langer vol. Daarnaast heeft de groep begeleiding gehad bij beweegprogramma’s.

Patrick Schrauwen, hoogleraar in Maastricht en gespecialiseerd in diabetes, denkt dat leefstijladviezen een veel grotere rol kunnen spelen. “Niet alleen in de preventie van diabetes, maar ook om te voorkomen dat de ziekte zich doorontwikkelt en dat mensen aangewezen zijn op zwaardere medicatie. Zeker in de eerste fase van de ziekte of wanneer men bijvoorbeeld net insuline neemt.”

Te lang is volgens Schrauwen gedacht dat bewegen bij diabetici alleen zin heeft als mensen er van afvallen. ‘Maar daarnaast kan bewegen er voor zorgen dat de spieren suiker beter opnemen.”

De onderzoekers benadrukken dat ze diabetes hiermee niet kunnen genezen, maar wel kunnen vertragen en onder controle kunnen houden. “Het ondersteunt de onderzoeken die laten zien dat een andere leefstijl een enorme verandering kan veroorzaken. Artsen hebben dat vaak niet door, die zijn toch gericht op symptoombestrijding. En farmaceuten verdienen nu eenmaal geld met hun pillenverkoop.”

Sommige verzekeraars geven een vergoeding voor leefstijlaanpassing.

Bij de beweegprogramma’s van Sportief Bewegen Deurne wordt rekening gehouden met ieders mogelijkheden en onmogelijkheden. Daarom zijn ze ook ideaal voor diabetici.